PERS BERICHT POWERLAUNCH

Primeur voor Delftse start-up PHYSEE: stroomopwekkende ramen toegepast in vastgoed Eindhoven en Amsterdam

Rabobank Eindhoven, de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam en projectontwikkelaar VORM passen de uitvinding toe in hun gebouwen

DELFT, 06 Juni 2017 – Voor het eerst is de Delfste start-up PHYSEE erin geslaagd om stroomopwekkende ramen te installeren in een commercieel vastgoed project. Morgen wordt de oplevering van PowerWindows in het nieuwe kantoor van Rabobank Eindhoven aan de Vincent van den Heuvellaan gevierd. Over een maand worden de stroomopwekkende ramen geplaatst in de gevel van het te renoveren duurzame kantoor van de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) in Amsterdam-Zuid. Volgend jaar volgt woontoren Overhoeks aan het IJ in Amsterdam-Noord met 1800m2 energie opwekkende ramen.

Pieter Ketting, programmadirecteur huisvesting Rabobank: “Deze PowerWindow-pilot is een goed voorbeeld hoe Rabobank met klanten en partners verduurzaming wil stimuleren. Als deze pilot slaagt zien we een belangrijke bijdrage voor PowerWindows in het energiezuiniger maken van commercieel vastgoed.”

Stroomopwekkende ramen voor Amsterdam-Zuid en Noord

Het eerst volgende project is het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen in de Beethovenstraat in Amsterdam. Na een duurzame renovatie zullen hier medio 2018 werkplekken zijn voor zo’n 600 mensen. Deze werknemers zullen smartphones, tablets en laptops kunnen opladen met de groene stroom van de PowerWindows. Het overschot aan energie wordt aan het net geleverd. Nadat PHYSEE in 2016 de hoofdprijs van 500.000 euro won in de Postcode Lottery Green Challenge, is het daadwerkelijk toepassen van deze uitvinding de volgende stap van onschatbare waarde voor het jonge bedrijf dat zo de Amsterdamse vastgoedmarkt betreedt.

Ferdinand Grapperhaus, CEO van PHYSEE: “Ik ben bijzonder trots op het feit dat we erin geslaagd zijn in een conservatieve industrie zo’n duurzame innovatie te ontwikkelen en te plaatsen. Een praktische instelling en vrije geest konden hier samengaan door doorzettingsvermogen van alle betrokken partijen.”

143 Amsterdamse appartement eigenaren wekken stroom op met ramen

Zo is voor 2018 reeds een contract getekend met projectontwikkelaar VORM om in Amsterdam aan het IJ 1800 vierkante meter aan stroomopwekkend glas toe te passen. De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet. 

Over PowerWindow

PowerWindows wekken zonne-energie op zonder daarbij invloed te hebben op welke glasfunctionaliteiten dan ook, zoals transparantie- of isolatiewaarden. Hierdoor dragen PowerWindows bij aan de transitie om kantoren, woontorens en hotels te transformeren tot energie-neutrale gebouwen, door gebruik te maken van een bestaand bouwmateriaal: glas.

App en Ambassadeursprogramma

En er zijn nog meer nieuwe innovaties: van een app die inzicht geeft tot de performance van je glas, tot aan lokale batterij opslag die het mogelijk maakt om elektrische zonwering autonoom op PowerWindows aan te sluiten. Al deze nieuwe producten zal PHYSEE één voor één gaan testen bij ambassadeurs thuis, een groep waarvoor men zich vanaf nu kan inschrijven via www.physee.eu